Exhibitions

“U N T I T L E D”

     23 juni 2019 | 15:00 – 19:00 uur

De oude Hammam, Zaanstraat 88-89 (manneningang), Amsterdam

We moeten alles uitgelegd krijgen. DWDD, columns, blogs, vlogs over hoe het allemaal zit. Laatst in een museum viel mij op hoeveel mensen eerst naar het bordje met de titel lopen om vervolgens een paar stappen terug te doen om naar het kunstwerk te kijken. Eerst begrijpen, dan kijken, lijkt het motto. Maar is het niet veel natuurlijker om eerst te kijken en dan te begrijpen?!

“It is seeing which establishes our place in the surrounding world…yet the knowledge, the explanation, never quite fits the sight” schrijft John Berger in Ways of Seeing (1972).

We zijn verslaafd aan woorden. We leggen maar al te graag iets uit of laten ons liever iets uitleggen dan zelf even stil te staan bij wat er om ons heen gebeurt. Deze tentoonstelling staat in het teken van de betekenis. Laat je eens leiden door je ogen. Kijk eens goed wat je ziet. Voel eens met je ogen. Denk eens met je hart. Kun je dat? En stel je oordeel uit (bijv. dit is mooi, want….)

Je begrip is een illusie, zoals John Berger ook zegt. Dat is juist de bedoeling van kunst, dat je het niet helemaal kunt pakken. Maar dat het jou pakt. Geef dat eens een kans.

Na 10 jaar ben ik met mijn atelier weg uit het Volkshotel. Het werd me daar te hipster. Ik ben al drie keer verkast inmiddels. In de oude Hammam in de Zaanstraat, ben ik weer op zoek naar een nieuw begin. Het is een tijd van transformatie, een tussentijd, met oude en nieuwe dingen. Waarin het nog niet duidelijk is wat het precies gaat worden. Ik krijg het niet allemaal uitgelegd. Ook niet in dit stukje tekst.

Hoe doe jij dat in je leven? Hoe begin jij iets nieuws, hoe weet je wat je moet moet doen? Laat je inspireren in de leegstaande Hammam, tussen de lekkende pijken in druipende douchecabines, een rafelrandje midden in een buitengewoon mooi stukje
architectonisch Amsterdam. Tussen mijn nieuwe en oude werk.

Bezoek mijn Facebook page en volg dit event.

Terug naar het portfolio van Jouke Kruijer.

Almost Made It    Longing for a new Day

Meer over mij en eerdere exposities

Jouke Kruijer (1957) schildert zijn lyrisch-abstracte werk in een energieke persoonlijke stijl met sterk gevoel voor lijn en kleur. Zijn naakten zijn soms magisch, soms mysterieus en balanceren op de grens tussen figuratief en abstract.

Jouke heeft een internationale oriëntatie, verkopend vanuit zijn werkplaats en in plaatsen als Seattle, Parijs, London en Helsinki. Jouke is grotendeels autodidact en was in de leer bij Peter Schenk en Jiro Inagaki. 

“Wanneer Jouke Kruijer schildert bedrijft hij de liefde, de liefde voor het doek. Passie, tederheid, kleur en kracht in een afwisselend ritme. Vorm wordt vloeibaar en stolt in zijn verf. Kleur en licht veranderen in seizoenen van de ziel” – Peter Schenk.

  • “Sharespeare in Your Words, Amsterdam 2018
  • “Rebel Again”, Zwolle 2016
  • “Greece Happens: Live Art Event” met o.a Bibi Altink, Toon Den Heijer en Anjet van Linge, Monnickendam 2015
  • “Pop-up Expo @Volkshotel”, Amsterdam 2015
  • “Cézanne’s Mountain”, Amsterdam 2015
  • “Surprise in Red”, Zwolle 2015
  • “Transformers” Urban Resort, Amsterdam 2014
  • “Live painting” Streetview, Seattle 2013
  • “Appels and Pairs” Trouwgebouw, Amsterdam 2012
  • “Recent Work” Inagaki Gallery, Japan 2007
Jouke Kruijer

Jouke Kruijer